Hakasalmen huvila - Musiikkia!

Hakasalmen huvilaan rakennettiin vuonna 2015 uusi ”Musiikkia! Kaupungin soivat muistot” -näyttely, joka esittelee musiikkia ja sen historiaa Helsingissä 1900-luvun eri vaiheissa aina nykypäivään saakka. Hakasalmen huvila on yksi Helsingin kaupunginmuseon näyttelypisteistä. Kaupunginmuseo esittelee Helsingin menneisyyttä korostaen kaupunkilaisten omia muistoja. Museon näyttelyihin on vapaa pääsy.

#

Musiikkia!-näyttely avattiin Hakasalmen huvilassa maaliskuussa 2015. Osallistuimme kyseiseen projektiin tuottamalla näyttelyyn kosketusnäyttöjä, jotka täydentävät muuta näyttelyä interaktiivisella sisällöllään. Asiakas halusi tuoda mukaan digitaalista sisältöä, joka sallisi syvemmän tutustumisen näyttelyn eri osa-alueisiin ja lisäisi sen kiinnostavuutta interaktiivisuuden kautta.

Toiminnallisuus, kosketusnäytöt ja digitaaliset sisällöt ovat keskeinen osa Musiikkia!-näyttelyä, ja siksi Mainio Techillä oli tärkeä rooli näyttelyn valmistelussa. Yhteistyö sujui erinomaisesti: Mainio Tech kuunteli tarkoin toiveitamme ja tarjosi museolle merkittävää asiantuntijatukea etenkin pelien suunnittelussa. Arvostimme paljon sitä huolellisuutta, jolla Mainio Tech paneutui näyttöjen käytettävyyteen sekä raikkaaseen ja hiottuun ulkoasuun. Tiukka aikataulu piti jämptisti hankkeen laajuudesta ja työläydestä huolimatta, ja asennus hoitui joustavasti, samoin muutamat alkuvaiheen tarkistukset ja korjaukset.
Jere Jäppinen
Näyttelyn tuottaja, Helsingin kaupunginmuseo

Toteutimme näyttelyyn yhteensä kahdeksan erilaista näyttöä. Suurin osa näytöistä sisältää interaktiivista kuva-, teksti- ja musiikkimateriaalia. Näyttöjen kautta ihmiset voivat tutustua näyttelyn aihealueisiin lähemmin ja kuunnella kuhunkin aiheeseen liittyviä musiikkinäytteitä. Muutama näytöistä toteutettiin pelimäisesti siten, että käyttäjät kuuntelevat musiikkinäytteitä ja valitsevat näytöltä niiden perusteella eri vaihtoehtoja. Yhteen näytöistä toteutettiin ominaisuus, jossa samaa musiikkinäytettä voi kuunnella erilaisissa tiloissa ja verrata sen eroja erilaisissa akustisissa tiloissa mallinnettuna.

Yksi toteutetuista näytöistä sisältää pelimäisellä sisällöllä toteutetun testin, missä selvitettiin vierailijan musiikkimieltymyksiä. Kyseisessä testissä vierailija kuuntelee musiikkinäytteitä ja valitsee sen jälkeen kolmesta vaihtoehdosta, kuinka hyvin se soveltui hänen musiikkimakuunsa. Näytön keräämää dataa käytetään myös tutkimustarkoituksiin, minkä takia toteutimme lisäksi palvelinohjelmiston, joka tallentaa datan helposti ladattavaksi jatkokäsittelyä varten.

#

Kosketusnäytöt toteutettiin modernien HTML5-tekniikoiden avulla, ja toteutuksessa käytettiin AngularJS-kehystä. Palvelinohjelmisto datankeruuta varten toteutettiin Ruby on Rails -ohjelmistokehyksellä. Kosketusnäytöt sekä palvelinohjelmisto käynnistyvät näyttelytilassa automaattisesti näyttelyn avautuessa, kun sähköt kytketään päälle. Näytöt myös sammuvat näyttelyn sulkeuduttua, kun sähköt kytketään pois. Projektiin liittyi lisäksi asiakkaan omia laitevaatimuksia, sillä näytöt piti saada toimimaan museon olemassa olevalla laitteistolla.

Projektin lopputuloksena syntyi asiakkaan vaatimukset täyttävät, digitaalista sisältöä sisältävät kosketusnäytöt sekä palvelinohjelmisto. Kosketusnäytöt toimivat näyttelytilassa erittäin itsenäisesti käynnistyen sähköjen kytkennän yhteydessä ja sulkeutuen, kun sähköt kytketään pois. Näytöt eivät varsinaisesti tarvitse muuta ylläpitoa kuin uudelleenasennuksen mahdollisten laiterikkojen yhteydessä.

Näytöt saivat kiitosta museon vierailijoilta asiakaspalautteen muodossa. Musiikkia!-näyttelyn asiakaspalautteessa kiiteltiin digitaalisia sisältöjä ja näyttöjen toiminnallisuutta.

Näyttely sulkeutui maaliskuussa 2017 ja siellä kävi yli 90 000 kävijää kahden vuoden aikana, jonka näyttely oli avoinna.

Hakasalmen huvilaan ja sen tuleviin näyttelyihin pääset tutustumaan seuraavasta osoitteesta:
http://hakasalmenhuvila.fi/

Tekniikat

Ruby on Rails

MySQL

Capistrano

HTML5

Angular.js

Kategoriat

Applikaatiot

Käyttöliittymät

Pyydä lisätietoja

info@mainiotech.fi
+358 50 565 06 87

Jätä yhteydenottopyyntö

Tutustu tietosuojaselosteeseemme.